Hoe het begon

Waar het allemaal begon..

De naam Bossche Posse..

De naam Bossche Posse heb ik uiteraard niet zelf verzonnen! Zo creatief ben ik niet!  Toen ik mijn brouwerij startte en over een naam ging nadenken, vond ik het belangrijk dat het wij-gevoel erin naar voren kwam. De bieren die ik brouwde dronk ik vooral samen met vrienden en familie, en dan nog het liefst tijdens een BBQ, pizza-avond of tijdens de borrel. Dit gevoel wilde ik terug laten komen in de naam. Nu wilde het toeval dat de app-groep van mijn eigen vriendengroep de Bossche Posse was genoemd (Bedankt Annemarie!!), en zie daar, 1 en 1 = 2… De naam van mijn brouwerij was bekend.

En dat was dan voldoende om een brouwerij te beginnen?

Nou nee, maar om die vraag te beantwoorden zijn er een aantal dingen die je van me moet weten.

Ten eerste mijn opleiding. Na de middelbare school ben ik begonnen aan de opleiding Levensmiddelentechnologie op de MAS, om dit vervolgens voort te zetten op de HAS. Beide opleidingen wakkerde de procestechnoloog in mij aan. Ik beleefde (en beleef) er veel plezier aan om na te denken over hoe producten worden gemaakt. Via stages bij zowel kleine als grote brouwerijen werd daar de interesse voor het brouwen gewekt. Tot die tijd bleef het vooral bij wat kleine brouwsels thuis, of soms ook op school als de kans zich voordeed.

De eerste stap naar een groter brouwsel

Hier ligt dan ook meteen de 2e reden waardoor mijn interesse in brouwen werd gewekt. Mijn vader, of zoals we hem thuis noemen, ons Pap. Ons pap was namelijk werkzaam op de HAS. Ook hij heeft een bovengemiddelde interesse in bier, en dan niet alleen het drinken ervan! Aangezien apparatuur makkelijk beschikbaar was op de HAS, hebben we samen over de jaren heen wel regelmatig een brouwsel gemaakt.

Toen mijn vader enkele jaren geleden met pensioen ging liet hij me weten dat hij nog 1 keer zijn recept (Haantje Blond) op de HAS wilde brouwen. Dan had hij meteen een mooi afscheidskado op zijn receptie! Ik had al tijden niet meer gebrouwen en zag dit als een mooie kans! Nadat we klaar waren met brouwen, was bij mij het vuurtje daadwerkelijk weer aangestoken. De volgende dag nog heb ik spullen besteld en een week later was mijn eerste thuisbrouwsel een feit! Na vele brouwuren in de garage, soms alleen, maar vaak met vrienden werd het tijd voor de volgende stap. Vandaar dat ik me dit jaar heb ingeschreven bij de KVK, en ga proberen mijn merk groter te maken! 

Bieren en brouwen

De bieren die momenteel worden gebrouwen zijn allemaal ontwikkeld op een kleine thuisbrouw-installatie. Aangezien ik zelf geen grote installatie heb wordt het bier uiteindelijk gebrouwen bij St Servattumus in Schijndel. Het leuke is dat ik daar op de brouwdagen zelf naartoe kan gaan en dus nog steeds het eigenlijke brouwen zelf doe. Ik vind dit belangrijk omdat ik daarmee zelf de beslissingen maak over het eindproduct.

De bieren zelf benadrukken het gevoel van samen drinken en samen plezier maken. De bieren zijn toegankelijk, lekker door te drinken, maar vertellen ook ieder hun eigen verhaal. Meer informatie over de bieren kun je vinden onder de tab bieren in het hoofdmenu.

Groeten, en geniet van je Bossche Posse!

Sander